Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Hiszpańskie "leczo" z chorizo i ziemniakami

Hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania.


Muszę Wam przyznać, że kiedy wpadł mi do głowy pomysł na przyrządzenie tego dania, do końca nie byłem pewien, jak to smakowe połączenie się uda, bo jak to aż tak zmieniać klasyczną i znaną każdemu recepturę, wzbogacając ją o dosyć niecodzienny w tym daniu dodatek ziemniaków i chorizo? Tuż po spróbowaniu gotowego dania wszelkie moje wątpliwości zostały zupełnie rozwiane i zapewniam, że wyszło ono rewelacyjne! Hiszpański charakter w postaci ziemniaków i aromatycznej kiełbasy z dużą ilością papryki okazał się strzałem w dziesiątkę, a całe danie z pewnością przygotuję jeszcze niejednokrotnie. Szczerze mówiąc to leczo przypomina mi nieco polski bigos. Oczywiście nie ze względu na smak, ale podobnie jak bigos im więcej razy to leczo odgrzejecie, tym bardziej zyskuje ono na smaku ;)

Wypróbujcie mój przepis na hiszpańskie “leczo” z chorizo i ziemniakami:

Hiszpańskie "leczo" z chorizo i ziemniakami

Hiszpańskie "leczo" z chorizo i ziemniakami, czyli moja naprawdę pyszna propozycja na zupełnie niecodzienną i niekonwencjonalną odsłonę tego klasycznego dania.
Czas przygotowania 35 minutes
Całkowity czas 35 minutes

Składniki:

  • szalotka 2 większe
  • papryka 3
  • czosnek 5 ząbków
  • chorizo 140 g
  • ziemniaki 3 duże
  • bulion ponad 500ml
  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • papryka ostra duża szczypta
  • sól, pieprz
  • jajka 2-3

* Użyłem papryk w trzech kolorach (czerwonym, żółtym i zielonym)

    Wykonanie

    • Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy razem przez 10 minut. Po tym czasie dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojone w plasterki chorizo. Po 5 minutach dodajemy również pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy wszystko przez kolejne 4 minuty i zalewamy gorącym bulionem. Pod przykryciem gotujemy do miękkości ziemniaków.
    • Kiedy ziemniaki są już miękkie, dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy dużą szczyptą soli, pieprzu i papryki ostrej. Gotujemy do czasu odparowania nadmiaru płynu.
    • Kiedy leczo jest już gotowe, na łyżce oliwy smażymy jajka i podajemy je razem z leczem.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        wyróżnione

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy: